Pers

Trendwatcher Vincent van Dijk: 'Horeca ziet in dat de juiste kleding hét visitekaartje is'

De nieuwste column van trendforecaster Vincent van Dijk gaat over fashion in de horeca. Hij ziet dat de branche steeds meer aandacht heeft voor de juiste kleding en er samenwerkingen ontstaan tussen mode-ontwerpers en kleding-producenten. "Als we ons personeel willen houden, dan kunnen we er maar beter voor zorgen dat ze kleding hebben die comfortabel zit en waarin de medewerkers zich ook nog eens woest aantrekkelijk voelen." Van Dijk noemt het: corporate fashion.

De wuivende beige tweedjas met bolhoed op de trappen voor het Waldorf Astoria hotel in Amsterdam kondigde een nieuw tijdperk aan, enkele jaren geleden. Het geeft een luxebeleving die al begint bij de entree en direct duidelijk maakt dat op deze plek niets aan het toeval wordt overgelaten. De combi werd ontworpen door Jan Taminiau, die we kennen van de opvallende outfits van koningin Máxima en artieste Lady Gaga. Gelukkig zien steeds meer bars, hotels en restaurants, maar ook theaters, musea en airlines in dat kleding hét visitekaartje van je bedrijf is.

 

 

 

 

Studio_Markx_en_By_Rockland_maken _bedrijfskleding_ nieuwe_Depot_ Boijmans_van_ Beuningen_2

Vrijdag opent officieel het nieuwe Depot Boijmans van Beuningen in Rotterdam. De kleding van de medewerkers die straks in het iconische depotgebouw rondlopen, is ontworpen door Studio Markx en duurzaam geproduceerd door By Rockland. Dat blijkt uit een persbericht van Depot Boijmans van Beuningen.

Studio Markx is de studio van modeontwerper Saskia Markx, wier atelier is gevestigd in De Wasserij in Rotterdam Noord. Markx baseerde het ontwerp voor de werkkleding van de depotmedewerkers op traditionele labjassen en werkjasjes. ‘Dit is niet alleen een verwijzing naar de ambachtelijke vaardigheden die nodig zijn voor het maken van kunst, maar ook het beheren ervan’, zo is in het persbericht te lezen. De jassen zijn gemaakt van wit tyvek, dat ook wordt gebruikt voor het inpakken van kunstobjecten. De jassen zijn bedrukt met het woord ‘depot’, uitgevoerd in de artistieke huisstijl van Depot Boijmans van Beuningen. De bedrukking is op elke jas net weer anders geplaatst. Dat maakt elk exemplaar uniek. Naast jassen zijn er voor de depotmedewerkers ook handige kleine tasjes met een brede schouderband, voor telefoons en pasjes.

Studio Markx en By Rockland maken de nieuwe bedrijfskleding Depot Boijmans van Beuningen

Niet alleen medewerkers, maar ook bezoekers moeten bij binnenkomst in het depot een labjas aan. Dat is nodig uit veiligheidsoverwegingen, maar ook is het bepalend voor hoe de bezoekers het depot ervaren: niet alleen als een museum, maar ook als werkomgeving. “Mijn benadering bij het ontwerpen van bedrijfskleding is nooit alleen functioneel of esthetisch,” aldus Markx in het persbericht. “Inzicht in de organisatie, hoe mensen zich daarbinnen bewegen én mijn intuïtie zijn belangrijke aspecten tijdens het ontwikkelingsproces.”

Bedrijfskleding Depot Boijmans van Beuningen geproduceerd door By Rockland

Alle bezoekers- en bedrijfskleding is geproduceerd door By Rockland, een Amsterdams bedrijf dat duurzame bedrijfskleding ontwerpt, produceert en levert in samenwerking met Nederlandse ontwerpers. Daarbij wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame materialen, terwijl rekening wordt gehouden met criteria zoals slijtvastheid en wasbaarheid. Voor de kleding van de depotmedewerkers werd gebruik gemaakt van GOTS-gecertificeerde katoenkwaliteiten. Het grootste deel van de productie vond plaats in Amsterdamse slow fashion-ateliers die werken met professionals uit landen als Syrië, waar modevakmanschap nog volop bloeit.

Alle kledingstukken worden aan het einde van hun levenscyclus gerecycled tot nieuwe producten.

Lees hier het artikel op Fashion United 

 

 

 

 

By Rockland levert de bedrijfskleding en de stofjassen voor Depot Boijmans Van Beuningen is samenwerking met Studio Markx.
Wereldprimeur opent de deuren

Met Depot Boijmans Van Beuningen gaat er een walhalla voor kunst en collectiebeheer open. Een gebouw van een nieuwe orde. Koning Willem-Alexander opent het depot, waarna het publiek de Rotterdamse schatkamer kan ontdekken.
De bedrijfskleding voor de medewerkers van Depot Boijmans Van Beuningen is ontworpen door Studio Markx, een ontwerpbureau onder naam van modeontwerper Saskia Markx. “Mijn benadering bij het ontwerpen van bedrijfskleding is nooit alleen functioneel of esthetisch. Inzicht in de organisatie, hoe mensen zich daarbinnen bewegen én mijn intuïtie zijn belangrijke aspecten tijdens het ontwikkelingsproces. Door te observeren, luisteren en te inventariseren vorm ik een visie, onderbouwd met een concept. Kleding is voor iedereen belangrijk, het moet ‘kloppen’, ook bedrijfskleding. Het ligt ons, letterlijk, op de huid.” – Saskia Markx
Concept
De inhoud en de menselijke dynamiek binnen Depot Boijmans Van Beuningen bepalen de lading van het gebouw welke de rode draad vormt in het concept voor de bedrijfskleding. De kunstcollectie, de bezoekers en de mensen die er werken vormen daarmee het uitgangspunt voor het ontwerp van de bedrijfskleding. In het verlengde van de stijlelementen van Depot Boijmans Van Beuningen en de bestaande huisstijl is de kleding bedacht en de collectie tot stand gekomen. Bezoekers moeten (uit veiligheidsoverwegingen) bij binnenkomst een labjas aan. Tegelijkertijd wordt daarmee de verbinding gemaakt met het depot als werkomgeving.
Productie 
De productie van de kledinglijn voor Depot Boijmans van Beuningen is duurzaam 
en sociaal tot stand gekomen. By Rockland heeft hier in samenwerking met de designer keuzes gemaakt om Nederlandse ateliers in te schakelen. 3000 stofjassen, die door de bezoekers worden gedragen tijdens hun bezoek aan Depot, zijn geproduceerd  dankzij de inzet van professionals die uit landen komen waar vakmanschap om kleding te maken nog volop bloeit zoals Syrië. 
De vraag naar bijzondere en duurzame kleding is enorm en By Rockland richt zich hier volledig op met de belangrijke kernwaarden duurzaam en sociaal. Door veel aandacht te besteden aan duurzaamheid worden er zoveel mogelijk duurzame materialen ingezet voor de collecties: gerecycled, overstock of GOTS-gecertificeerd. Daarin maakt By Rockland afwegingen. Bedrijfskleding moet sterk, slijtvast en makkelijk wasbaar zijn en het liefst ook volledig te recyclen. De producties van By Rockland vinden enkel en alleen plaats in Europa.
U heeft even aan de stoelen geroken?

“Natuurlijk. Er zit namelijk ook kokskleding in verwerkt en ik was benieuwd of je dat kon ruiken. Maar ik heb geen geurtjes kunnen bespeuren.”

Hoe is dit idee ontstaan?

“Hotel Jakarta is een groen hotel en heeft een duurzaam karakter, zonder afbreuk te doen aan comfort. Daar zijn we trots op. We hebben lang nagedacht over het uniform van ons personeel. Wij zijn van mening dat bedrijfskleding zó lekker moet zitten, dat je het bij thuiskomst eigenlijk niet uit wilt trekken. Dat is gelukt: het Nederlandse designlabel By Rockland heeft voor ons een heel fijne lijn duurzame bedrijfskleding gemaakt, van restpartijen stof. Toen de eerste batch bedrijfskleding versleet, hebben we By Rockland gevraagd mee te denken over een duurzame oplossing. Je kunt wel een poetsdoek van oude kleding maken, maar we wilden onderzoeken of het nog spectaculairder kon.”

Het werden twee stoelen.

“Uiteindelijk kwamen we bij meubelmaker Planq terecht. Zij hebben onze bedrijfskleding getransformeerd tot meubilair. Het zijn twee stoelen geworden. Die schitteren nu in onze lobby.”

Ik zie er geen vlinderdas of keukenschort in de stoelen terug?

“Er zitten per stoel ongeveer zeven tot twaalf kledingstukken in verwerkt: van broeken en gilets tot blouses en koksbuizen – alles is meegenomen. Die zijn vervolgens vervezeld en verwerkt in de zitting en rugleuning.”

Het materiaal van de stoel heeft dus eigenlijk al drie levens gehad. Wat als de stoelen slijten?

“Het zijn stevige stoelen, dus ik denk dat ze het wel lang volhouden. Maar als het nodig is, gaan we weer op zoek naar een manier om ze te kunnen recyclen.”

Dit ruikt naar meer?

“Door het vervelende coronajaar hebben we minder gasten gehad en zijn er dus logischerwijs minder uniformen gedragen. Maar als we weer een batch bedrijfskleding kunnen afschrijven, zou ik stoelen willen laten maken voor in ons personeelsrestaurant. Dan kan het personeel op eigen kleding zitten. Dat is toch geinig?”

 

BUSINESS |INTERVIEW

Beeld: By Rockland

Bedrijfskleding valt niet altijd op. Dat is ook niet zo gek, want deze is vaak ontworpen om naadloos op te gaan in een winkeldecor of hotelinterieur. Maar wie erop gaat letten ontdekt een rijkdom aan vormen en vernuftige details, en beseft: hier heeft iemand heel goed over nagedacht.

In het laatste deel van het drieluik over bedrijfskleding spreekt FashionUnited Sofie Rockland en Francisco van Benthum. Rockland is oprichter van By Rockland, een bedrijf dat duurzame corporate fashion maakt in samenwerking met Nederlandse ontwerpers. Een van die ontwerpers is Van Benthum. Samen ontwikkelden ze al collecties voor onder meer Hotel Jakarta, de Stenden Hotelschool, studentenhotel Casa en The Market Hotel in Groningen. Van Benthum: “Bedrijfskleding is een hele andere wereld dan mode, maar het is voor ons wel heel interessant om de link naar mode te maken.”

Kunnen jullie meer vertellen over het ontstaan van By Rockland?

“Ik had een eigen bedrijf op het gebied van upselling in de hospitality-industrie,” vertelt Rockland, “en kwam in 2018 over de vloer bij een van de duurzaamste hotels van Amsterdam. We bespraken alle duurzame plannen, en toen kwamen we op een gegeven moment uit bij het onderwerp bedrijfskleding. Daar hadden ze nog geen plan voor. Toen zat ik op de fiets terug naar huis zat, dacht ik: volgens mij moet ik hier zelf in springen.” Rockland heeft een achtergrond in confectie: ze deed een modeopleiding bij Amfi en werkte jarenlang als inkoper bij Stylefair International. “Op het moment dat ik bij het hotel kwam, was ik eigenlijk al op zoek naar een manier om weer iets met mode te gaan doen.”

Rockland werd door een collega voorgesteld aan Van Benthum, bekend van zijn eigen mannenmodelabel en samenwerkingen met Alexander van Slobbe, waaronder upcycling-project Hacked By_. “Ik was al veel met duurzaamheid bezig, onder meer vanuit Hacked By_. De afgelopen zestien jaar heb ik altijd gefreelanced, en deed ik meermaals projecten in bedrijfskleding gedaan. Wat ik daar zelf altijd zo interessant aan vond was de identiteit van het bedrijf en de wil om een eigen verhaal te vertellen dat anders is dan de standaard. De klanten waar Sofie mee werkte, wilden dat ook.” Rockland: “Bedrijven beschouwen hun bedrijfskleding meer dan ooit als een verlengstuk van hun merk, hun branding. Ze willen steeds vaker onderscheidend zijn.”

Van Benthum en Rockland werkten samen een plan uit en deden een pitch bij het hotel. Rockland: “De bedoeling was om kleding te gaan maken van restmaterialen. We verloren de pitch. Dat was jammer, want we hadden echt een goed verhaal. Toen hebben we het gepresenteerd aan Hotel Jakarta, dat toen ook in aanbouw was. Zij vonden het helemaal gaaf. Zo zijn we daar naar binnen gerold, en werd By Rockland geboren. Dat was in 2018, en sindsdien gaan we als een speer.”

Wat kenmerkt kleding van By Rockland?

Van Benthum: We letten vooral op de pasvorm. Daar is in bedrijfskleding nog best veel te winnen. We zijn gewend dat bedrijfskleding altijd praktisch moet zijn, iedereen moet het aan kunnen. Dat is ook zo, maar binnen die kaders is nog veel speelruimte. Het hoeft niet alleen maar wijd te zijn. Kleding die beter aansluit is vaak juist handiger - en het creëert ook net even een ander beeld. In de projecten die we tot nu toe hebben gedaan, merken we dat dat heel erg gewaardeerd wordt.”

Sofie Rockland en Francisco van Benthum maken unieke bedrijfskleding: “Onze klanten zijn game changers”

“We maken ook vaak collecties waarin keuze is, en niet iedereen er hetzelfde uit komt te zien. Het gaat veel meer over het creëren van een totaalbeeld waarbinnen verschillende opties mogelijk zijn. Verschillende mensen hebben immers ook verschillende voorkeuren: zo vinden niet alle vrouwen het fijn om een rok te dragen. Het is van belang dat je als bedrijf onderzoekt hoe je je je medewerkers blijer kunt maken. Uiteindelijk zullen ze dat ook uitstralen.”

Daarnaast besteedt het bedrijf veel aandacht aan duurzaamheid. Rockland: “We produceren alleen in Europa en werken met kleinere ateliers, zodat we ook in kleine oplagen kunnen produceren en niet aan extreem grote minima verbonden zijn. We gebruiken zo veel mogelijk duurzame materialen; gerecycled, of GOTS-gecertificeerd.” Van Benthum: “Daarin maken we wel afwegingen. Bedrijfskleding moet sterk, slijtvast en makkelijk wasbaar zijn, en dat lukt met duurzame materialen niet altijd. Polyester, daarentegen, is niet per definitie de meest duurzame stof, maar gaat wel ontzettend lang mee.”

Rockland en Van Benthum kijken ook naar mogelijkheden om hun producten te recyclen en circulaire te maken. Van Benthum: “We houden tijdens het ontwerpproces al rekening met het moment dat het kledingstuk afgedragen is. Als een product gerecycled moet worden, moet het makkelijk te deconstrueren zijn. Dan is het handig als de knopen eraf kunnen, bijvoorbeeld, of dat de stof gemakkelijk door een shredder kan.”

Wie zijn jullie klanten?

Van Benthum: “De meeste klanten zijn afkomstig uit het netwerk van Sofie. Het zijn klanten die ook echt gericht op zoek zijn naar de dingen die ons onderscheiden. De klanten met wie we projecten hebben lopen zijn klanten die echt iets anders willen. Het zijn bedrijven die de kar willen trekken op het gebied van duurzaamheid, maar ook willen laten zien dat bedrijfskleding anders kan.”

“In de hospitality-industrie zie je over het algemeen heel veel van hetzelfde,” merkt Rockland op. “Maar er zijn een aantal bedrijven, waaronder een paar van onze klanten, die echt game changers zijn. Ze willen de slag maken naar duurzaamheid en hebben daar ook budget voor. Ze willen bovendien graag met Nederlandse ontwerpers en bedrijven werken. Diezelfde bedrijven geven ons vaak ook het vertrouwen en de vrijheid om te doen waar we goed in zijn. Er is dan meer ruimte voor Francisco om te ontwerpen, maar ook voor ons beiden om naar nieuwe oplossingen te kijken, productietechnisch bijvoorbeeld.”

Hoe ziet het ontwerpproces eruit?

Rockland: “We beginnen met een briefing tussen mij en de klant, waarin de klant vertelt wat ze graag wil zien, wat er nodig is, en wat de eisen zijn die aan de kleding worden gesteld. Daarna bel ik Francisco om te overleggen. Ik vertel waar de klant naar op zoek is, wat het tijdspad is, en hoe het moodboard eruit ziet. De meeste hotels waarmee we werken zijn nieuwe hotels, dus krijg je ook interieurplannen meegestuurd. Daarmee start het ontwerp. Vanaf dat punt is het aan Francisco.”

Van Benthum: “Een bedrijf heeft meestal zelf al heel veel: een kleurverhaal, een identiteit. Het zou stom zijn om dat niet te gebruiken. Daarmee maak je juist snel de connectie met het merk. Ik vind vooral belangrijk om naar het interieur te kijken. Dat is toch de achtergrond waar mensen in werken. Die is heel bepalend. Wij vinden het interessant om er dan vervolgens een concept op los te laten, dat kan een kleurconcept zijn, of op basis van materialen. Zo maak je een soort kader, dat je vervolgens gaat invullen. Dat is anders dan in de reguliere mode. Veel mensen denken dat ontwerpen binnen een kader beperkend is, maar ik vind het juist interessant, omdat je door die beperkingen creatiever moet en kunt zijn.

“Ook anders dan in de mode: de kleding moet veel langer meegaan, gemiddeld vijf jaar, dus je kunt niet al te gekke dingen doen met specifieke mode-invloeden van nu die over een half jaar weer uit zijn. Wel kun je meegaan in de mode van pasvormen, die verandert over het algemeen wat minder snel. Daarmee proberen we echt on the spot te zijn.”

Sofie Rockland en Francisco van Benthum maken unieke bedrijfskleding: “Onze klanten zijn game changers”

Een van jullie doelen is samenwerking met jonge modeontwerpers. Hoe gaat dat?

Rockland: “De meeste van hen zijn afkomstig uit mijn eigen netwerk. Ik vraag ze met name voor projecten waarbij prints of logo’s een grotere rol spelen. Ze zijn over het algemeen heel creatief, maar vinden het soms ook fijn om naast het ontwikkelen van hun eigen collectie iets in opdracht te doen. En voor ons geldt dat we daarmee innovatief blijven. Dit soort samenwerkingen voorkomen dat je echt een ‘handschrift’ krijgt.” Van Benthum vult aan: “Veel bedrijfskledingproducenten hebben interne ontwerpers, waardoor dat sneller het geval is. Door samen te werken kun je bij elk project iets nieuws introduceren, dat houdt het spannend.” Rockland: “Bovendien kun je mensen opleiden in het vakgebied. Bedrijfskleding is een complex product, met veel eisen en voorwaarden. Voor grote projecten heb je extreem veel ervaring nodig als ontwerper. Dit is een manier om die op te doen.”

Wat zijn jullie toekomstplannen en ambities?

Rockland: “Ik zou het heel leuk vinden om meer met jonge ontwerpers te gaan werken, ze op te leiden en ze een podium te bieden. Verder zou ik ons portfolio en klantenbestand graag uitbreiden, bijvoorbeeld naar de uitvaartbranche - een hele bijzondere branche vind ik dat. Ik zou grotere sprongen willen maken op het gebied van duurzaamheid, we willen uiteindelijk aan alle medewerkers precies kunnen uitleggen waar alles vandaan komt. Tot slot hoop ik dat we hard doorgroeien, zoals we nu doen. Maar ook weer niet harder dan dat.”

Van Benthum: “Het is goed om zowel grote als kleine projecten te kunnen doen. Als je te hard groeit is daar soms geen plek meer voor, terwijl kleine projecten juist een laboratoriumfunctie hebben. Tijdens dat soort projecten kun je het anders doen, gewoon, omdat het kan.”